Lovetotravel
Griekenland (Kos) Oktober 2014

 

Dag 1              Zondag 12 oktober 2014, Lelystad naar Kos

We staan ‘lekker bijtijds’ op om rond 3.00 uur ’s nachts op Schiphol te zijn, voor een weekje Kos met de familie van Casper. De geplande vertrektijd is 5.15 en net voor die tijd taxiën we ook keurig naar de startbaan. Het is ruim 3 uur vliegen, met een uur tijdsverschil komen we 9.30 aan op de luchthaven van Kos. De bestuurders van de huurauto halen de auto op en rijden hiermee naar het hotel, de rest gaat met de bus mee, na wat geduld totdat de bus compleet is, is het een half uurtje rijden naar het Kipriotis Panorama Aqualand hotel. Op het terras moeten we even geduld hebben tot dat we om 14 uur de kamer op mogen, we doen het verder rustig aan, even bijkomen van de lange nacht…. Voor het eten maken we nog een korte wandeling langs de kust richting Kos stad en weer terug. We zitten in een all inclusive hotel en het eten de eerste dag is in ieder geval prima, een goed gevuld en lekker gevarieerd buffet met koude en warme gerechten en lekkere zoetje toetjes.

 

Dag 2              Maandag 13 oktober 2014, Kos stad

Ook het ontbijt smaakt hier prima, dus een lekkere stevige basis voor de rest van de dag. We lopen naar de bushalte vlakbij het hotel, na een kwartiertje wachten komt, volgens het ‘griekse tijdschema’ een bus waarmee we naar Kos Stad rijden. We informeren in de haven naar wat excursies naar eilandjes, lopen rond door het mooie en gezellige stadscentrum van Kos en bezoeken verschillende archeologische opgravingen. Het fort dat prachtig ligt aan de haven vinden wij het mooiste monument vooral ook door het mooie uitzicht, daarnaast verschillende locaties waar je opgravingen ziet die deels gerestaureerd zijn, een mooi mozaïek en het amphitheater. Aangezien de hotelkamer geen internet heeft, zoeken we een winkel voor een prepaid simkaartje, kost even wat moeite, maar kopen dan voor ruim 20 euro 6 GB internet, erg handig en werkt prima!

 

Dag 3              Dinsdag 14 oktober 2014, Rondwandeling Old Pyli

Vandaag hebben wij een dagje de huurauto en rijden we naar ‘Old Pyli’. Hier lopen we eerst rond bij diverse opgravingen, het is een groter gebied met hoogteverschillen dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Ook erg leuk is de wandeling omhoog naar Palaio Pili, door de grote van dit gebouw zie je dit vanuit de verte steeds mooi liggen en vanaf het gebouw zelf heb je een prachtig uitzicht. Daarna wandelen we verder omhoog de berg op over een onverharde weg. We maken nog een klein uitstapje richting mount Dikeos, maar als de route hier niet helemaal duidelijk is komen we weer terug op de ‘geplande’ route. Nog een stukje verder over de onverharde weg en net voor een grote geitenboerderij nemen we een smal ‘geitenpaadje’ dat langzaam verder de berg omhoog gaat. Onderweg komen we 1 schildpad tegen, voordeel van schildpadden is dat dit hele geduldige ‘fotomodellen’ zijn…. De officiële/ gps route loopt niet helemaal maar de top, maar er lopen voldoende leuke smalle geitenpaadjes waarover het prima lopen is naar de top, wel oppassen voor de lage prikkelbosjes/ planten. Op de top weer een erg mooi uitzicht over de zee, Turkije en aantal griekse eilanden, jammer van het uitzicht zijn de grote windmolens op de achterliggende berg. Ook de weg weer naar beneden is goed te doen via de geitenpaadjes en dan vanaf de windmolens een klein stukje over een bredere onverharde weg. Bij een geitenboerderij in de buurt is het een leuk klimmetjes naar indrukwekkend grote uitgesleten rotsen. Dit blijkt een grote geiten schaduw/ verzamelplaats te zijn, die zijn hier niet zo gewend aan mensen, dus de ongeveer 100 geiten staan op en hollen de berg af naar beneden, dat was niet de bedoeling, maar geeft wel de mogelijkheid even verder bij de rotsen tussen de geitenkeutels en geitenbotjes te kijken. Daarna weer naar beneden en een stukje over een leuk rotsig paadje tussen twee heuvels door. Het laatste deel gaat weer over een breder pad en uiteindelijk weer terug naar de opgravingen. Onze eerste wandeling op Kos 12 km en 500 hoogtemeters, een mooie en gevarieerde wandeling, zeker de moeite waard. Bij de opgravingen is het drukker, verder alleen op de top 1 toerist tegen gekomen en de rest van de wandeling alleen een geitenhouder. Op de terugweg maken we nog een tussenstop bij Asklepion, ook een opgraving. We mogen de 2e trappen even niet op, er blijkt een korte show te zijn van een school die met mooie in wit geklede dames en een oude heer de trap afkomen, best even leuk om naar te kijken. Daarna kunnen we wel omhoog, vooral het uitzicht is de moeite waard. Daarna rijden we binnen door terug naar hotel.

 

Dag 4              Woensdag 15 oktober 2014, Mount Dikeos

De eerste 2 dagen was mount Dikeos erg bewolkt, maar ook vandaag ziet het er weer prima uit, dus we huren een brommertje (voor 18 euro) en rijden naar Zia om van hieruit Mount Dikeos op te klimmen. We zetten de brommer langs de weg en lopen via smalle weggetjes tussen de huisjes door omhoog. Daarna lopen we verder omhoog over een onverharde brede weg tot aan een picknickplaats. Vanaf hier gaat de route over een leuk smaller paadje verder omhoog, eerst door het bos, daarna wordt het steeds rotsiger en kaler. Het is een leuke wandeling naar de top van mount Dikeos en goed te doen doordat een redelijk groot deel van de wandeling redelijk in de schaduw loopt, alleen het laatste deel is in de zon, maar met een lekker windje. Ook hier op de top weer een erg mooi uitzicht en een leuk klein kerkje, onderweg zien we weinig andere mensen maar op de top is het wel wat drukker. Via dezelfde route lopen we weer terug naar de brommer, een leuke wandeling naar de hoogste berg van het eiland van 9 km met 550 hoogtemeters.

 

Dag 5              Donderdag 16 oktober 2014, Vulkaaneiland Nissyros

Gisteravond hebben we nog een excursie geboekt naar het vulkanische eiland Nissyros, dus vanochtend ‘vroeg’ op staan om een hapje te eten en om 8 uur bij de bushalte klaar te staan. Na 20 minuten wachten doen we toch maar een belletje en even later komt er dan toch nog een auto om ons naar de haven van Kos te brengen waar we overstappen in een bus. Vervolgens krijgen we een ‘hoteltour’ over het eiland en komen om precies 9.30 in de haven van Kardamena aan, waar de boot naar Nissyros (door onze vertraagde bus nu net na 9.30) vertrekt naar Nissyros, gelijk met nog een andere veerboot die ook om 9.30 naar het vulkaaneiland vaart. Na een uur varen komen we aan op het eiland, waar een grote groep toeristen precies allemaal in een grote touringcar past en rijden we naar de vulkaan. Nu waren onze verwachtingen al niet al te hoog gespannen, maar het tijdschema voor de vulkaan blijkt wel erg te strak te zijn, we mogen exact 50 minuten bij de vulkaan kijken…. Ondanks de korte tijd is de vulkaan wel erg mooi en zeker de moeite waard! Het is een korte afdaling in de mooie witte krater, waar je duidelijk ziet, ruikt en voelt dat er nog activiteit is in deze vulkaan, ook de omliggende bergen zijn erg mooi. We twijfelen nog om zelf terug te lopen naar de haven, maar das helaas toch net te ver, dus na een kort rondje bij de vulkaan zijn we toch maar precies op tijd terug bij de bus. We rijden weer terug naar het havenplaatsje waar we vervolgens nog 3 uur de tijd hebben om te ‘slenteren’ (ons te vervelen….) en een bezoekje te brengen aan het klooster. Om 15.30 varen we weer terug naar Kardamena en via de haven van Kos rijden we weer terug naar het hotel. Het is dat de vulkaan echt wel de moeite waard was, maar de excursie….

 

Dag 6              Vrijdag 17 oktober 2014, Rondwandeling Mastihari en Therma

We hebben nog een dagje de huurauto en rijden vandaag naar het havenplaatsje Mastihari om vanaf hier een rondwandeling te maken. De wandeling loopt eerst langs het strand, waar goed zichtbaar is wat voor troep er allemaal in de zee wordt gegooid. Daarna een minder leuk stukje langs de weg en dan een best leuke route over bredere onverharde wegen door een mooi gebied met wat heuveltjes. Met de auto rijden we daarna nog langs de resten van een groot fort, er is niet veel meer van over, maar het uitzicht is zeker de moeite waard. We gaan even langs en hotel en daarna maken we nog een kort ritje naar de ‘Therma’, een kleine warm waterbron niet zo ver bij het hotel vandaan. Deze warm waterbron kun je gratis bezoeken en is dus erg druk, maar het is best even lekker om een bad te nemen in het lekker verwarmde zeewater.

 

Dag 7              Zaterdag 18 oktober 2014, Kos

We hebben de mooiste dingen op het eiland wel gezien dus vandaag echt een ‘relaxdag’ met een korte wandeling over het strand en verder eigenlijk de hele dag niets doen voor de verandering….

 

Dag 8              Zondag 19 oktober, Kos naar Lelystad

Vandaag vliegen we weer naar huis.