Lovetotravel
Tenerife Juni 2014

 

Dag 1              Woensdag 28 mei 2014, Lelystad via Dusseldorf naar los Gigantes (Tenerife)

Om 6.30 rijden we vanaf huis weg en in 2,5 rijden we met af en toe wat oponthoud naar het vliegveld van Dusseldorf. We parkeren de auto bij: parkenflughafendus.de op de site adverteren ze met het NIET hoeven inleveren van de sleutel en deze optie reserveren we dan ook. Toch wordt direct naar onze sleutel gevraagd, als we aangeven dat dit niet de bedoeling is, wordt nog een nadrukkelijk gevraagd of we dit wel van te voren hebben gemeld… Ja natuurlijk want deze optie hebben we aangeklikt en daarnaast er ook nog eens nadrukkelijk bij vermeld… Goed ze hebben dit dus duidelijk liever niet, maar uiteindelijk kunnen we toch gewoon betalen en wordt er een Parkeerplekje voor ons vrij gemaakt. Met een klein busje worden we met zijn tweetjes in een paar minuten naar het vliegveld toegebracht, dit gaat sneller dan op Schiphol. Dan is het nog 3 uur wachten totdat de vlucht naar Tenerife netjes op tijd om 12.25 vertrekt. In ruim 4 uur vliegen we naar Tenerife een rustige vlucht, met alleen op het eind wat gehobbel door de zeewind, aan boord kunnen we ons aardig vermaken met de tv schermpjes met muziek, films en spelletjes. Om 15.45 stappen we het vliegveld uit, de balie voor het halen van de auto zit bij de bagageband, dus terwijl iedereen wacht op de bagage regelen wij de auto vast, net als we hier mee klaar zijn komt onze tas op de band, lekker vlot! De Fiat panda staat klaar op het parkeerterrein vlakbij en voor 16.30 zijn we onderweg naar ons appartement. Het is heerlijk weer, zonnig met een lekker fris windje en de omgeving is mooi en afwisselend. Het is een half uur rijden naar ons appartement IBH Blue Diamond in los Gigantes, deze plaatsnaam is zeer toepasselijk want de zwarte rotsen langs de kust hier zijn inderdaad gigantisch en indrukwekkend. Het appartement is makkelijk te vinden en we parkeren voor de deur, de eerste indruk is direct positief het ziet er allemaal keurig en nieuw uit en het personeel is heel vriendelijk. Ook het appartement bevalt prima, nieuw en ruim met internet en een heerlijk balkon met een zonnetje in de avond en prachtig uitzicht op de zee en ‘los Gigantes’, das direct de eerste avond al lekker genieten. Bij de zwembadbar eten we een hapje genietend van de zon, de rust en het uitzicht en ‘zien’ we in de verte ook nog walvissen omhoog komen en water spuiten.

 

Dag 2              Donderdag 29 mei 2014, Montaña de las Arenas Negras, aan de rand van de Las Cañadas del Teide

We ontbijten bij de zwembadbar, daar staat een ‘lopend buffet’ klaar en 1 tafeltje gedekt voor 2 voor mensen die ontbijt erbij geboekt hebben. Wij mogen ook aanschuiven, ze doen hun best er iets lekkers van te maken voor die paar gasten die komen ontbijten. We rijden naar het midden van het eiland, richting de Pico del Teide, de hoogste vulkaantop van het eiland, de natuur is hier prachtig, naarmate we hoger slingeren komen we in een mooie droge hele afwisselende vulkanische omgeving. We hebben een route uitgezocht die wat verder ligt zodat we eerst langs een aantal andere P’s voor wandelingen komen. De routes hebben we uitzocht via sites van andere reizigers, erg handig want dan heb je waypoints www.marcenhelma.nl of tracks jancuypers.be om simpel te navigeren. Met de auto hier rijden is al prachtig, tussen door maken we dan ook regelmatig even een fotostop op een aantal prachtige uitzichtpunten, waaronder natuurlijk de hoogste vulkaan. Na 2 uur rustig aan rijden en genieten van de omgeving komen we bij de P waar we de wandeling gaan maken, een leuk rondje van ruim 8 km met 260 hm. Gelukkig komen de meeste toeristen niet veel verder dan rond de P, af en toe komen we nog andere wandelaars tegen. Het is een mooie afwisselende wandeling met uitzicht op de Pico del Teide, een kloof, veel bloeiende struiken en een dik wolkendek. Net als op la Palma lopen we hier ook lekker in het zonnetje boven het wolkendek, benieuwd hoe het beneden straks is, toen we weg reden was het nog heerlijk zonnig. Door een stukje om te rijden kunnen we via een andere route een rondje maken, hier rijden we al heel snel zeer dichte mist in met af en toe wat regendruppels, wat een verschil! Aan de planten is duidelijk te zien dat het hier vaker nat is want het is hier veel groener dan andere plekken op het eiland waar we eerder waren, wij hebben de voorkeuren voor de drogere omgeving. Als we verder terug richting het westen rijden klaart de bewolking helemaal op en is het weer heerlijk zonnig. We halen onderweg boodschappen voor de komende dagen, zodat we lekker op ons balkon een hapje kunnen eten.

 

Dag 3              Vrijdag 30 mei 2014, Roques de Garcia en el Teide NP

We willen vandaag een wandeling naar de Pico del Gala maken, niet zover bij het appartement vandaan, als we vertrekken schijnt het zonnetje, maar als we richting het westen rijden wordt het al snel bewolkter. Het duurt niet lang of we rijden in dichte mist, met motregen en een stormachtige wind, we stappen even uit bij waar we de wandeling willen maken, maar het koude en natte weer maakt het niet aantrekkelijk om hier te gaan wandelen. Als we hoger de berg op rijden klaart het al snel op en is het weer heerlijk zonnig. We parkeren de auto op de zeer drukke P bij roques de Garcia, hier maken we eerst een wandeling aan de andere kant van de weg, hier is het heerlijk rustig wandelen. Het is een heerlijke wandeling met mooie uitzichten op de Pico del Teide en de omliggende rotsformaties en heuvels. Als we vlakbij de P van de kabelbaan naar de top van de del Teide zijn, lopen we een heuvel op waar een waarschuwingsbord staat voor bijen, dat hadden we dus beter serieus kunnen nemen en een rondje om de heuvel heen kunnen lopen… Het zit vol met bijen die ook nog eens heel agressief blijken te zijn en bewust de ‘aanval’ lijken te kiezen, dachten dat bijen ip niet steken, maar dat ging hier helaas niet op, au!! We keren om en lopen daarna terug naar de auto, waar we na een ijsje kiezen voor de meer toeristische route, hier zullen vast geen bijenkasten in de buurt staan! Eerst kijken we rond bij het zeer toeristische deel van de mooie rotsformaties, daarna dalen we af naar beneden en maken we een rondje om de rotsformaties heen, erg mooie wandeling met prachtige uitzichten, zeker de moeite waard! In totaal wandelen we vandaag ongeveer 13 kilometer en zo’n 300 hoogtemeters.

 

Dag 4              Zaterdag 31 mei 2014, Rond Pico del Gala en Barranco de Chijas

Vandaag doen we een 2e poging voor een wandeling naar Pico del Gala, het weer ziet er nog onbewolkter uit dan gisteren, maar ook vandaag wordt het bewolkter richting de wandeling. Als we bij de P komen is het iets beter dan gisteren, in ieder geval hebben we nu wat uitzicht en is het droog. Het eerste deel zien we aan de ene kant in de verte de hoogste vulkaan en groene heuvels en aan de andere kant wat meertjes tussen groene plateaus. De rest van de wandeling zal vast ook mooi zijn geweest, helaas trekt het helemaal dicht en zien we de rest van de wandeling alleen maar wolken. Door de harde wind is het ook vandaag weer fris, gelukkig blijft het wel droog. De wandeling op zich is best leuk eerst over een smalle asfaltweg, daarna gravel en daarna een rotsig paadje, een smaller rotspaadje leid naar de top echter met de harde wind en de dichte bewolking slaan we deze over. Via een ander paadje lopen we terug, een wandeling van zo’n 7 km en ruim 200 hoogtemeters. We rijden naar het zuiden van het eiland om te kijken of we ook in een andere omgeving dan hoog op de berg een leuke wandeling zonder wolken kunnen maken. We rijden naar Barranco de Chijas waar we in het zonnetje richting een kloof lopen. De kloof is een oude mijn geweest, de resten hiervan zijn door de hele kloof zichtbaar. Het is een aardige wandeling over rotsblokken door de kloof heen, langs een watersysteem dat aan de zijkant van de kloof loopt. Deze wandeling is zo’n 5 km met ongeveer 200 hoogtemeters.

 

Dag 5              Zondag 1 juni 2014, Pico del Gala en Montaña Reventada

Aangezien Pico del Gala vanaf ons appartement niet zo ver rijden is en het weer vandaag nog wat onbewolkter lijkt doen we een 3e poging voor dit topje. Ook vandaag neemt de bewolking toe richting deze berg, de bewolking lijkt vooral rondom deze berg te blijven hangen, het is echter beter dan gisteren, dus we doen nog een poging. Onderweg af en toe mooi uitzicht over het dal en de omgeving afgewisseld met vlagen bewolking, af en toe komt de Pico del Gala uit de wolken vandaan. Het laatste stukje naar de top blijkt een erg leuke wandeling te zijn over een smal rotspaadje met soms leuke stukjes klimmen. Als de bewolking verdwijnt hebben we in een stormachtige wind een prachtig uitzicht op de del Teide en de Masca kloof en Masca vallei, deze 3e poging was zeker de moeite waard! Via hetzelfde paadje lopen we weer terug naar de splitsing en maken we hetzelfde rondje als gisteren, ruim 7 km en ruim 300 hoogtemeters. Daarna rijden we weer richting het zonnetje hoger op de berg dit keer parkeren we de auto iets lager voor een wandeling naar Montaña Reventada. Ook hier weer een prachtig vulkaanlandschap met lava gesteente en verschillende leuke bergjes, erg mooi om doorheen te lopen! Het eerste stuk stijgen we via een wat langere route geleidelijk over afwisselend zand/ rotspaadjes, daarna komen we op een vlak stuk waar ook een krater in ligt waar we langs lopen. Vanaf hier lopen we door de rotsen naar de top van de Montaña Reventada het hoogste punt van deze wandeling. Door het rotsgruis/ gesteente lopen we de laatste hoogtemeters omhoog, om daar te genieten van het prachtige uitzicht op de krater en de omgeving. Deze wandeling lijkt erg op de vulkaanroute in La Palma, erg mooi! Vanaf de top blijkt het pad over de bergrug verder door te lopen, je denkt steeds dat het pad dood zal lopen, maar steeds blijkt er gewoon een goed pad verder te lopen. Het laatste stuk dalen gaat geleidelijker over goede zandpaden, dit keer via de kortere route terug naar de P, een prachtige wandeling van ruim 9 km met ruim 400 hoogtemeters.

 

Dag 6              Maandag 2 juni 2014, Pico del Teide en el Teide NP

Met de kabelbaan gaan we naar 3500 meter, net onder de top van de Pico del Teide, helaas heb je voor de laatste 200 meter een vergunning nodig, deze is gratis en via internet aan te vragen. Direct na het boeken van de reis proberen we dit dan ook, helaas zit alles de komende 4 weken al helemaal vol, dit werkt dus alleen als je langer van te voren een reisje naar Tenerife plant! We lopen een paar leuke kleine stukjes iets lager op de berg, vooral het uitzicht op de krater van de Pico del Viejo is erg mooi, op een aantal plekken ruik je de zwavel en zie je nog hete lucht wolkjes uit het gesteente vandaan komen. Besluiten om lekker lui ook weer de kabelbaan naar beneden te nemen en lopen daarna in de omgeving nog een stukje door een gebied met mooie rotsformaties. ’s Avonds reserveren we via internet bij de mascaexpress twee plekken op de taxiboot vanaf onderaan de Mascakloof terug naar de haven van los Gigantes, ons appartement zit zo’n 10 minuten bij deze haven vandaan, das wel erg handig.

 

Dag 7              Dinsdag 3 juni 2014, Mascakloof

We zijn vanochtend wel erg vroeg op met dank aan onze buren… Zo rond 4 uur besluiten zij in het appartement met een groepje de nacht ‘gezellig’ af te sluiten, aangezien de appartementen erg gehorig zijn vinden wij dit minder gezellig… Helaas helpt netjes vragen of het zachter kan niet en de receptie is heel vriendelijk en biedt veel excuses aan, maar doet helemaal niets… Uiteindelijk besluiten de buren rond 8 uur naar bed te gaan, tja nu hoeft verder slapen voor ons niet meer. Later op de dag verhuizen we naar een ander appartement, hopende om een betere nachtrust de rest van de week. We doen het rustig aan vandaag want de willen de Mascakloof gaan lopen en aangezien deze niet zo ver bij Los Gigantes vandaag ligt, laten we om 11 uur een taxi komen bij het appartement. In ruim een half uur rijden we via smalle slingerweggetjes naar Masca waar de wandeling door de kloof begin vanuit het toeristische dorpje vandaan. De rit met de taxi is al erg mooi met indrukwekkende uitzichten op de hele hoge rotswanden. Het is een mooie en afwisselende wandeling, de kloof is verrassend groen met oa bamboe, cactussen en palmen en er zitten leuke stukjes over rotsen tussen. Continue heb je een mooi uitzicht op de enorme rotsformaties aan beide kanten van de vrij brede kloof. De wandeling is 600 meter dalen door de kloof heen en eindigt aan het strand, wij lopen op ons gemak en doen hier ruim 2,5 uur over. Even voor 14.30 komen we aan op het strand, we hadden gereserveerd voor de watertaxi om 15.30, maar deze blijkt vaker te gaan dan op internet wordt vermeld, dus na een paar foto’s in de baai kunnen we nog mooi instappen in de boot van 14.30. Het is een kwartiertje varen naar de haven van los Gigantes, een erg leuk stukje varen langs de enorm hoge kliffen, helaas neemt de watertaxi de kortste route dus geen dolfijnen gezien. Vanaf de haven lopen we in een kwartier weer terug naar het appartement, een rustig dagje dus.

 

Dag 8              Woensdag 4 juni 2014, Sombrero de Chasna

Na een heerlijk rustige nacht staan we uitgeslapen op en rijden weer naar het el Teide NP dit keer voor een wandeling naar de Sombrero de Chasna. De auto parkeren we langs de weg, bij het begin van de route staat een bord met wat informatie, het eerste deel van de route stijgt geleidelijk door het bos heen omhoog. Daarna wordt het landschap weer wat meer open met veel struiken in bloei, de ‘sombrero’ is duidelijk herkenbaar. We stijgen een stuk richting de top van de sombrero, daarna nemen we de afslag naar een ander topje net iets verder op en iets hoger. Vanaf dit punt hebben we een mooi uitzicht over het dal van het Teide NP, roques de Garcia en natuurlijk ook de hoogste vulkaan, aan de andere kant zien we de zee en het eiland Gomera in de wolken liggen. Vanaf de top volgen we verder het pad over de bergrug heen en lopen voorbij een kruising, volgens de GPS zou dit pad door moeten lopen naar beneden, maar na een mooie wandeling met prachtig uitzicht komen we na even zoeken tot de conclusie dat hier echt geen officieel pad naar beneden lijkt te gaan. We lopen terug tot aan de kruising en nemen hier het pad naar beneden, een mooie wandeling van totaal 4 uur van 10 km met 600 hoogtemeters.

 

Dag 9              Donderdag 5 juni 2014, Noorden van het eiland en terug door el Teide NP

Vandaag rijden we naar het noorden van het eiland, omdat dit wat verder rijden is zijn we hier nog niet eerder geweest. De snelste route naar het noorden is via het zuiden van het eiland, omdat hier een snelweg loopt, van het west naar het noorden is het enige stukje van het eiland waar nog geen snelweg loopt. In ruim anderhalf uur rijden we naar het Anaga NP, het landschap is hier door veel dennenbomen veel groener, onderweg een aantal mooie uitzichtpunten over het eiland en de zee. We nemen een afslag over een smal bergweggetje naar beneden naar el Batan, ook hier mooie uitzichten over de groene bergachtige omgeving. Vlakbij het uitzichtpunt ‘mirador de Jardina’ parkeren we de auto bij een picknickplaats, vanaf hier lopen we over een bosweg weer een stukje omhoog richting de weg. Aan de andere kant van de weg blijkt vanaf een uitzichtpunt een leuke korte ‘ervaringsroute’ door het bos te lopen, het ruikt hier lekker naar de dennenbomen. We nemen de route door het midden van het eiland, door el Teide NP om weer terug te rijden. Dit is een erg mooie route en geeft een goede indruk hoe afwisselend het landschap hier op Tenerife is. Het eerste deel is door het bos en dan rijden we weer het mooie vulkaanlandschap in, langs een mooie plek waar in verschillende kleuren lavalagen zichtbaar zijn. We maken nog een korte wandeling heen en weer één van de kleine heuveltjes op. Wij zijn 3 uur onderweg terug naar het appartement inclusief een aantal fotostops en de wandeling van een halfuurtje in el Teide NP.

 

Dag 10              Vrijdag 6 juni 2014, La Tablada Nifa en boottochtje Mascabaai

We rijden naar Tamaimo een klein plaatsje op een kwartiertje rijden van het appartement, hier maken we een wandeling naar la Tablada Nifa. We parkeren de auto aan het einde van een doodlopende weg en vanaf hier gaat het eerste deel van de wandeling naar beneden, oa langs een boerderijtje met geiten. Daarna is het een stukje aardig steil klimmen naar de top van de berg, waar vandaan we een mooi uitzicht hebben op de haven, de steile kliffen van los Gigantes en ook hier vandaan zien we in de verte de Pico del Teide liggen. We lopen een rondje op het plateau om van het mooie uitzicht te genieten daarna dalen we weer af naar beneden. Aan het einde van de afdaling nemen we de afslag naar een vervallen gebouwtje waar je ook de ingang van een tunnel ziet zitten. Deze 1,2 km lange tunnel gaat dwars door de berg heen en is geopend om er doorheen te lopen. We hebben lampjes meegenomen en deze zijn zeker geen overbodige luxe want al snel is het echt helemaal donker in de tunnel. Door het grootste deel van de tunnel lopen een rails en een grote pijp, de tunnel heeft precies de hoogte dat je er rechtop doorheen kunt lopen (als je niet te lang bent). 1,2 km blijkt best lang te zijn in het pikkedonker, best prettig om dan weer licht aan het einde van de tunnel te zien. Aan de andere zijde van de tunnel uitzicht op een mooie berg, daarna lopen we in 20 minuten weer terug door de lange donkere tunnel. Een leuke wandeling van 10 km met 300 hoogtemeters. In de middag boeken we nog een boottripje van uur, omdat we tijdens het vorige boottripje vanaf de Mascakloof helaas geen dolfijnen hadden gezien. Voor €10 pp boeken we het tripje bij Nashira Uno, vanuit de Haven vertrekken we als 2 enige passagiers langs de kliffen richting de Masca baai. Het blijkt dat we hier een groep wandelaars vanuit de kloof gaan ophalen en daarna een dolfijnentripje gaan maken, tja als we dat hadden geweten hadden we de vorige keer al via deze gereserveerd… Vanuit de baai vandaan varen we nu inderdaad met volle vaart wat verder de zee op, met iemand op de uitkijk voor dolfijnen. Al snel is het wijzen en zoeken naar de dolfijnen tussen de golven, na even geduld zitten ze uiteindelijk heel dichtbij (soms onder/ naast) de boot en lukt het met wat mazzel een paar foto’s te maken als ze even boven komen springen. Als we een stukje verder varen zien we zelfs nog even één kort momentje de zwarte spuitende bult van een walvis, helaas laat deze zich verder niet meer zien. Na een leuk boottochtje varen we weer terug naar de haven.

 

Dag 11              Zaterdag 7 juni 2014, Riscos de la Fortaleza en via Düsseldorf weer terug naar Nederland

Om deze prachtige vakantie af te sluiten maken we nog een laatste wandeling in el Teide NP, de wandeling ligt wat verder weg in het park, dus we kunnen nog een laatste keer genieten van alle mooie plekjes in het park waar de autoweg langs rijdt. De wandeling begint met een stukje stijgen door het bos en komt dan uit op een zandvlakte. Waar wij parkeren is het rustig, hier is het veel drukker omdat hier ook de wandeling vanuit het bezoekerscentrum blijkt te lopen, waarschijnlijk een vlakkere wandeling. We lopen langs een heel klein kerkje en dan lopen we over een goed pad het laatste stukje omhoog naar het plateau van de Fortaleza. Vanaf hier hebben we weer een mooi uitzicht op de Pico del Teide, het NP en de rest van het eiland, we hebben gezelschap van hagedisjes, die hier zo gewend zijn aan mensen dat sommigen zelf uit de hand vandaan eten. We lopen het plateau over naar de andere kant van de berg en via een smal rotspaadje klimmen we weer terug naar de zandvlakte. Een mooie afsluitende wandeling van 2,5 uur van 8,5 km met 360 hoogtemeters. In ruim een uur rijden we naar het vliegveld, in totaal hebben we deze vakantie 1175 kilometer gereden in 25 uur, Tenerife is een mooi eiland om zelf rond te rijden! De vlucht komt een half uur te laat aan op het vliegveld en vertrekt uiteindelijk met bijna een uur vertraging. Gelukkig hebben we een flink windje mee waardoor het nog geen 3,5 uur vliegen is en we met een kwartier vertraging uiteindelijk op Düsseldorf landen. Hier is het een half uur wachten tot dat de bagageband eindelijk gaat draaien, daarna bellen we het busje, dat al klaar staat als we buiten komen om ons terug naar de P van de auto te rijden. Om 24 uur rijden we weg vanaf de P en in 2 uur rijden we weer terug naar huis toe.